Još od Srednjeg vijeka vjerovalo se da onaj tko pogleda lik Sv. Kristofora, obično prikazan na gradskim vratima i ulazima u crkve, taj dan može mirno putovati pod zaštitom ovog sveca. Istoimeni je moreplovac prezimena Kolumbo 12. listopada prije punih 520 godina otkrio Novi Svijet. Prije 156 godina se 9. listopada rodio Fran Gundrum Oriovčanin, enciklopedist široke kulture i znanja, križevački istraživač i svjetski putnik. Iduće je godine 200. obljetnica rođenja Antuna Nemčića pl. Gostovinskog, križevačkog pjesnika i putopisca, autora poznate knjige putopisne proze Putositnice, prvog takvog djela u nas, u kojima je, pored drugih krajeva, opisao i Križevce i okolicu polovicom 19. stoljeća.

Gore navedene činjenice mogu, a i ne moraju, uvjeriti u važnost pokretanja ovog regionalnog festivala o putnicima i njihovim iskustvima, ali nepobitna je istina da bogatstvo koje se stječe putovanjima nije materijalno i ne može se poslati paketom ili pak putem TV ekrana, već je, osim izravnog iskustva, ključno doživjeti tu strast mnogih koji su kročili u nepoznato, barem kroz njihove priče i prikaze, kao poticaj i inspiraciju.

Po uzoru na Hrvatski putnički festival (Croatian Travel Festival), čije je prvo izdanje održano ove godine od 11. do 13. svibnja u Šibeniku, ovaj je novi križevački kulturno-avanturistički festival posvećen putovanjima stavljen u listopad kako bi u jesenskom periodu u središnjem dijelu Hrvatske okupio zaljubljenike svih uzrasta u vožnje, letove, plovidbe i pješačenja te postao mjestom njihovog zajedničkog druženja, razmjene iskustava i zabave. Život je putovanje, putovanje je znanje, znanje je moć.