Ivona Bačelić Grgić

Libanon - zemlja cedrova | petak, 13. 10. 2023. u 20:00h

Zemlja bogatog kulturnog nasljeđa, svjetski poznate kuhinje, uzavrelih sigurnosnih prijetnji i života u aktualnom ekonomskom slomu, ali zemlja nezaboravno gostoljubivih ljudi/domaćina. Pričom nas u Libanon vodi Ivona Bačelić Grgić, govorit će o ovoj jedinstvenoj kulturno i prirodno lijepoj zemlji obilježenom ratovima i potencijalnim sigurnosnim prijetnjama zbog heterogenosti kako unutar zemlje tako i zbog svojeg okružja i dugotrajnih sukoba sa susjednim Izraelom s jedne strane i ratom u Siriji. Uz brojne povijesne i vjerske lokalitete, za istaknuti je svjetski poznatu libanonsku kuhinju koja je mješavina mediteranske i bliskoistočne kuhinje.

Alojz Cetl i Marko Čupen

Uspon na krov Afrike - Kilimanjaro | petak, 13. 10. 2023. u 21:00h

Nakon dugogodišnjeg planinarenja po hrvatskim i regionalnim planinama i Alpama, zapitali smo se kako bi to bilo prijeći „magičnu“ visinu od 5000 metara. Nakon promišljanja o mogućim ciljevima, odabrali smo Kilimanjaro – najviši vrh Afrike s visinom od 5895 metara. Uslijedile su polugodišnje pripreme da bi konačno, 15. 7. 2022. započela naša 13-dnevna avantura od kojih je sam uspon trajao 6 dana.

 

Ivana Kulko i Jelena Šverko

Apulija - peta talijanske čizme | petak, 13. 10. 2023. u 21:50h

Na peti talijanske čizme smjestila se Apulija ili na talijanskom Puglia, koja prema nekima dobiva epitet najljepše regije Italije. Bogata kulturna baština, šarmantni obalni gradovi, brojne plaže i ukusna mediteranska kuhinja privlače sve više putnika željnih autentičnog talijanskog dolce vita duha. Svojom posebnošću prema nekima dostojno stoji uz bok Toskani, samo s manje gužvi koju donose razvikane destinacije. Od dolina poznatih po svojim maslinicima i vinogradima, preko jedinstvenih trullija u Alberobellu, do Matere, grada u stijeni, u ovom predavanju predstavit ćemo neka od najljepših mjesta Apulije koja definitivno trebate posjetiti kako biste osjetili onaj pravi štih talijanskog juga. 

Martina Hrupić

Kad Svizac postavlja i rastavlja šator po Škotskoj | subota, 14. 10. 2023. u 19:40h

Jedan tata, jedna mama i jedna beba zvana Svizac. Na putovanju. U Škotskoj. U šatoru. Baš nakon što je prošao tamošnji toplinski val od „visokih“ 25 stupnjeva Celzijevih i počela kiša... Dobrodošli u pravu, nezaboravnu obiteljsku pustolovinu na jednom od najljepših – i najzelenijih – mjesta na svijetu.

 

Hrvoje Jurić

Putem sjevera - biciklom uz pse do Nordkappa | subota, 14. 10. 2023. u 20:30h

Nakon 45 dana putovanja električnim biciklom od Osla do Nordkappa Ena, Max i Hrvoje prešli su više od 2100 kilometara Norveške, po zimi! Na ekstremnim temperaturama, koje su znale ići i ispod -40 Celzijusa dnevno su prelazili između 70 i 100 kilometara. Dok je Hrvoje biciklirao Ena i Max nalazili su se u posebno opremljenoj prikolici. Od prelaska preko Skandinavskog gorja, prateći cestu kroz prekrasne fjordove pa sve do krajnjeg sjevera, omeđenog snijegom i ledom.

Ivan Mušlek i Marin Glamuzina

Putem svile od Križevaca do Uzbekistana | subota, 14. 10. 2023. u 21:20h

Ova dvojica Križevčana dio srpnja odlučili su provesti na 40+ stupnjeva organizirajući dvotjedno putovanje u Uzbekistan, Oman i Ujedinjene Arapske Emirate. Glavno odredište ipak je bila zemlja Timura Lenka u kojoj su bez puno muke postali milijunaši, a usput svjedočili spektakularnoj arhitekturi te uživali u gastronomiji i vožnji vlakom.

 

Festival se odvija s ciljem promicanja i širenja kulturne otvorenosti, tolerantnosti i duhovnog bogatstva, stečenog putovanjem i otkrivanjem nepoznatih krajeva. Osim dokumentarističkog pogleda na zemlje kojim se putuje, putopisi odišu i subjektivnim doživljajem putnika koji ih prezentira.