Filip Blažević

Cipar – Afroditin otok


Raskrižje između Europe, Azije i Afrike na istočnom Mediteranu, Cipar je spoj različitih kultura i običaja, ali nažalost istovremeno podijeljen na sjeverni i južni dio. Na 5. godini studija, Filip je dobio priliku odraditi praksu na sjevernom Cipru gdje je proveo mjesec dana. Nakon 5 godina, sa željom da upozna i južni dio otoka, vratio se na otok gdje je rođena božica Afrodita, kamo je sv. Jelena Križarica donijela mačke, a koji je sultan Selim II. Pijanica osvojio isključivo zbog vina. Cipar svojom kulturom, izvrsnom hranom i kristalnim morem osvaja svakog tko ga posjeti te mu se isplati vraćati ponovno i ponovno.

Irina Starčević Stančić i Hrvoje Stančić

Šarenilo Havane


Havana je neopisivo živopisna i sklopite li oči, vraća vas u povijest... u zlatno doba art décoa, prekrasnih hotela i američkih automobila i kasina (tadašnjih mafijaša, kockara, filmskih zvijezda, cigara, koktela i oskudno odjevenih djevojaka), karipske užurbanosti, rasplesanih ritmova, ali i revolucije. No danas se ne treba plašiti posjetiti Havanu i otvorenih očiju upijati njezino šarenilo s nadom da će vratiti onaj nekadašnji sjaj.
 

Festival se odvija s ciljem promicanja i širenja kulturne otvorenosti, tolerantnosti i duhovnog bogatstva, stečenog putovanjem i otkrivanjem nepoznatih krajeva. Osim dokumentarističkog pogleda na zemlje kojim se putuje, putopisi odišu i subjektivnim doživljajem putnika koji ih prezentira.